Hovězí líčka na červeném víně
INGREDIENCE:
OMÁČKA: BRAMBOROVÁ KAŠE:
- 500 g hovězího líčka brambory
- cibule mléko
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) máslo
- koření a bylinky (bobkový list, tymián, rozmarýn) muškátový oříšek
- červené víno
- olej
- máslo
- vývar
POSTUP:
OMÁČKA:
U masa si musíme dát pozor aby nebylo mokré, vysušíme ho tedy papírovou utěrkou. Je to proto aby nám maso získalo hezčí a lepší povrch.
Do hlubokého hrnce (vhodný na omáčky) dáme trochu oleje a kousek másla, po rozpuštění položíme líčka a opečeme je z obou stran. Dáme si pozor aby maso nepouštělo moc vody a jen se zatahovalo. Maso osolíme a opepříme.
Dozlatova opečené maso vyndáme na talíř. Do hrnce dáme zarestovat kořenovou zeleninu a rozmarýn. Po chvilce přidáme cibuli a tymián. Do hrnce vložíme zpět maso, přidáme bobkový list, zalijeme vývarem a červeným varem. Přivedeme k varu a necháme vyvařit alkohol. Po té přiklopíme pokličkou a necháme vařit, dokud maso nebude měkké. Dle potřeby přiléváme vývar, aby maso bylo stále ponořené.
U telecích líček je čas vaření tak cca. 1,5 hodiny, u hovězích cca.3,5 hodiny.
Když je maso měkké, opět ho vyndáme na talíř, omáčku procedíme a z poloviny propasírujeme. Maso přidáme opět zpět do omáčky.
ZDOBENÍ:
Oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na másle mrkev, petržel a žampióny.
BRAMBOROVÁ KAŠE:
Oloupané a nakrájení brambory uvaříme do měkka. Přidáme máslo, teplé mléko a muškátový oříšek. Vše promícháme pomocí mixéru popř. jen rozšťoucháme
Náhledy fotografií ze složky Hovězí líčka na červeném víně