Čokoládový dort
TĚSTO: POLEVA:
- 200 g čokolády (60%) 250 ml trvanlivé šlehačky
- 30 g kakao 250 g čokolády na vaření
- 250 g máslo
- 250 g cukr krupice
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 8 g prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička instantní kávy
- 220 g hladké mouky
MEZIVRSTVA:
- banány
- marmeláda
POSTUP:
TĚSTO:
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma.
Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
MEZIVRSTVA:
Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě části. Spodní část pomažeme marmeládou, popř. rozpuštěnou čokoládou a na to poskládáme nakrájené banány na kolečka. Vrchní vnitřní část taky namažeme a přiložíme na banány.
POLEVA:
Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.
Náhledy fotografií ze složky Čokoládový dort