Jablečný závin
INGREDIENCE:
Těsto na 1 velký závin:
- 250g hladké mouky
- 100g Hery
- 1 vejce M
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce octa
- špetka soli
- trochu mléka na pomašlování
Na náplň 1 závinu:
- 4 červená jablka
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- trochu strouhanky
- popř. rozinky, mandle, ořechy…
POSTUP:
Prosejeme mouku. Utvoříme důlek, do kterého přidáme vajíčko a kolem dokola poskládáme máslo. K vajíčku přidáme ocet, sůl a vodu.
Propracovávejte tak 5 min, ať je hmota kompaktní. Až do ní posbíráte všechnu mouku, omyjte si ruce, míň se vám bude lepit. Trochu mouky přidat ještě můžete, pokud by to jinak nešlo. Naopak, v případě minivajíčka to bude chtít možná půl lžíce vody navíc. Všechno na pomoučeném válu pomuchlujte a dejte do ledničky na
30 min ve folii odpočívat.
Nastrouháme popř. nakrájíme jablka. Smícháme s cukrem a skořicí.
Těsto vyválíme cca. na 3 mm a naplníme.Nejdřív peču na 160-170 °C uprostřed výšky trouby, asi 35 min. Pokud už je zlatý, za 5 min ho vyjmeme. Pokud je bledý, dáme teplotu na poslední minuty na max a nebo na gril, ale nespouštíme ze závinu oči a hlídáme, aby se nechytl moc
Náhledy fotografií ze složky Jablečný závin