Tiramisú
INGREDIENCE:
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g mascarpone
- lžíce cukru krupice
- kakao na posyp
- cukrářské piškoty
- espresso zředěné trochou vody
- malý nebo menší panák amaretta
POSTUP:
-
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky musí směřovat do úplně čisté a chladné misky/nádoby na šlehání, aby utvořily pak pevný sníh. Myslete na to, že do nádoby se žloutky se nakonec musí vejít i mascarpone a také bílky
-
Bílky vyšleháme do sněhu s pár zrnky soli. Nemusíte na to mít elektrickou metličku, stačí ruční bílkosněžič. Každopádně i tento nástroj musí být čistý (proto jdou první bílky, pak až žloutky)
-
Žloutky s cukrem také ušleháme do táhlého krému. Opět není nutná elekronika, postačí poctivá ruční práce trvající tak minutu
-
Mascarpone jemně vmícháme do krému. Tady už je elekto dokonce zakázané. Hmota musí být kompaktní, chce to opět tak minutu až dvě. Dobře to jde třeba i stěrkou.
-
Přimícháme i bílky. Opět něžně.
-
Do vychladlého espressa nalijeme tak velkého panáka vody a přidáme i malého panáčkaamaretta.
-
Tekutinu nalijeme do mělké misky, aby piškoty byly vždy tak do poloviny ponořené.
-
První jde do formy vrstva namočených piškotů. Doba, jakou mají trávit v tekutině, musí být krátká. Maximálně tak dlouhá, jakou je máčím ve videu, ideálně ještě o něco kratší. Ucítíte, že je piškot nasáklý jen na stále pevném povrchu. Pak do sebe totiž nasají i vláhu krému a byly by při konzumaci příliš rozmočené.
-
Překryjeme jednolitou vrstvou krému, zarovnáme.
-
Pak můžeme eventuálně klást kousky sezonního ovoce, např. jahod, třešní nebo malin.
-
Opět vrstva piškotů, pěkně jeden vesle druhého.
-
Opět krém.
-
Většinou se dělají vrstvy dvě, ale jestli ještě nemáte dost, opakujte proces.
-
Pomocí sítka posypeme celý povrch kakaem.
-
Dáme vychladit, ideálně na 4-6 hodin… i když přes noc se v ledničce tiramisú ještě lépe prospinká a proleží.
Náhledy fotografií ze složky Tiramisú