Chléb bez hnětení
TĚSTO:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky
POSTUP:
Vše nasypeme do mísy a nasucho zamícháme. Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).
- Necháme na 8-12 hodin odležet pod utěrkou v teple.
Těsto vyndáme na pomoučněný vál a gumovou stěrkou nebo pomoučněnýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou.
- Necháme 15 min odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
- Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat.
- Poté ještě dalších 30 min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku.
Můžeme zase nahoru něčím posypat.
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min
Náhledy fotografií ze složky Chleba bez hnětení